Ellis & Bernie

Les 1 – Het verhaal van Ellis en Bernie

 

Een waargebeurd verhaal

Je kijkt met de klas naar de film Ellis & Bernie. Hun verhaal is waargebeurd. Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier zijn joods. Daarom worden ze in de oorlog vervolgd. Ellis overleeft de oorlog dankzij mensen die haar hebben geholpen. Bernie wordt opgepakt als hij is ondergedoken. Hij wordt vermoord in vernietigingskamp Auschwitz. Zes miljoen joden zijn vermoord in de oorlog. Kun je begrijpen waarom dit is gebeurd?

In deze les

 
Je bekijkt de tijdlijn goed. Daarna lees je de tekst over:
• Duitsland
• Rassenleer en antisemitisme
• Jodenvervolging in Nederland
Aan het eind van deze les maak je een opdracht.

Les 1: Tijdlijn

Hitler aan de macht

1933
Hitler aan de macht

Hitler wordt rijkskanselier (= regeringsleider). Hij maakt een einde aan de democratie in Duitsland. Mensen die tegen hem zijn worden opgepakt. Kranten en de radio komen onder zijn controle. Duitse joden worden vervolgd en vluchten over de grens.

Neurenberger Wetten

1935
Neurenberger Wetten

Volgens de Neurenberger wetten hebben de joden niet meer dezelfde rechten als andere mensen. Ze mogen niet meer met een Duitser trouwen. Ze kunnen ook zomaar ontslagen worden.

Duitsland bezet Oostenrijk

1938
Duitsland bezet Oostenrijk

Op 12 maart vallen Duitse troepen Oostenrijk binnen. Hitler wordt als een held binnengehaald. Op 13 maart hoort Oostenrijk bij Duitsland. Net als vóór de vrede van Versailles in 1919.

Kristallnacht

1938
Kristallnacht

In de nacht van 9 november worden Joodse winkels leeggeroofd en synagogen (= joodse kerk) in brand gestoken. Duizenden joden worden mishandeld en vermoord. Overal liggen glasscherven.

Kindertransport naar Nederland

1938
Kindertransport naar Nederland

De Nederlandse grens is dicht voor joodse vluchtelingen. Voor kinderen wordt een uitzondering gemaakt. Op 11 december komen 600 kinderen uit Duitsland en Oostenrijk naar Nederland. 100 kinderen vinden onderdak in Den Haag.

Begin Tweede Wereldoorlog

1939
Begin Tweede Wereldoorlog

Op 1 september trekt Duitsland de Poolse grens over. Engeland en Frankrijk verklaren dan de oorlog aan Duitsland. Dit is het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Duitsland bezet Nederland

1940
Duitsland bezet Nederland

Op 10 mei valt Duitsland Nederland binnen. De Duitsers voeren luchtaanvallen uit op vliegveld Ypenburg en andere belangrijke plekken. Op 14 mei wordt Rotterdam gebombardeerd. Een dag later geeft het Nederlandse leger zich over.

Ellis wil vluchten

1940
Ellis wil vluchten

Op 10 mei rijdt Ellis’ vader met haar en haar broer naar Zeeland. Ze willen met een vissersboot naar Engeland vluchten. Maar ze zijn niet de enige. Het plan mislukt en ze gaan terug naar Den Haag.

Begin anti-joodse maatregelen

1940
Begin anti-joodse maatregelen

Iedereen moet een Ariërverklaring tekenen. Dat is een niet-jood verklaring. Joden moeten weg bij de overheid.

Alle joden een zwarte J

1941
Alle joden een zwarte J

Joden moeten zich in januari melden bij het bevolkingsregister. 14.000 Haagse joden krijgen een zwarte J (van jood) op hun persoonsbewijs gestempeld.

Joodse Raad

1941
Joodse Raad

De nazi’s stellen in februari 1941 in Amsterdam de Joodse Raad in. In oktober 1941 krijgt Den Haag ook een Joodse Raad, met een kantoor in de Hartogstraat en in Scheveningen. In 1942 moet de Joodse Raad meewerken aan de deportatie van joodse Nederlanders.

Joodse Scholen

1941
Joodse Scholen

Na de zomervakantie mogen 2400 joodse kinderen in Den Haag niet meer naar hun eigen school. Ze moeten naar speciale joodse scholen. Ellis en Bernie gaan naar het Joods Lyceum.

Voor Joden verboden

1941
Voor Joden verboden

Overal worden borden met ‘Verboden voor joden’ neergezet. Joden mogen niet meer op het strand, in parken, cafés en bioscopen komen.

Ellis en Bernie verliefd

1942
Ellis en Bernie verliefd

De vonk springt over als Ellis en Bernie in januari met een groepje bij iemand thuis afspreken. Een half jaar lang zien ze elkaar elke dag

Wannsee Conferentie

1942
Wannsee Conferentie

Hoge nazi’s komen op 20 januari bij elkaar in een villa aan de Wannsee bij Berlijn. Ze bespreken een definitieve oplossing voor het ‘Jodenprobleem’. In Polen worden vernietigingskampen gebouwd, waar joden uit heel Europa worden vermoord.

Jodenster

1942
Jodenster

Alle joden moeten vanaf 2 mei verplicht een gele Jodenster op hun kleding dragen. Hiermee zijn ze goed te herkennen.

Ellis duikt onder

1942
Ellis duikt onder

Ellis krijgt op 19 juli een oproep om te gaan werken in het Oosten. Haar vader weet dat ze nu niet meer veilig zijn. Ellis neemt afscheid van Bernie. De volgende dag gaat ze weg uit Den Haag.

Razzia in Scheveningen

1942
Razzia in Scheveningen

Meer dan 500 joden worden 22 augustus ‘s avonds met geweld uit hun huizen gehaald. Ze moeten allemaal mee. Op transport naar de concentratiekampen.

Bernie duikt onder

1942
Bernie duikt onder

Bernie duikt op 19 september ook onder. Samen met zijn ouders gaat hij met de trein naar het platteland. Op het eerste adres blijft hij twee weken. Daarna zwerft hij van de ene naar het andere adres.

Joods weeshuis Den Haag op transport

1943
Joods weeshuis Den Haag op transport

Sylvia Kohn en alle andere kinderen van het joodse weeshuis in Den Haag moeten op 5 maart mee in de trein naar vernietigingskamp Sobibor. Bij aankomst worden ze meteen vergast.

Kindertransport Kamp Vught

1943
Kindertransport Kamp Vught

Hester Jas en alle andere kinderen in Kamp Vught moeten op 6 en 7 juni mee in de trein naar vernietigingskamp Sobibor. Bij aankomst worden ze meteen vergast.

Bernie naar Auschwitz

1943
Bernie naar Auschwitz

Op 7 september 1943 ontdekken jodenjagers de schuilplaats van Bernie en zijn familie in Amsterdam. Hij wordt opgepakt en moet naar Auschwitz. Daar sterft hij op 8 januari 1944 in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Bernie is dan 19 jaar.

D-day

1944
D-day

De bevrijding van West-Europa begint op 6 juni. Geallieerden vechten vanuit Normandië naar het noorden van Europa.

Hongerwinter

1944
Hongerwinter

Noord- en West-Nederland zijn nog steeds bezet en er is bijna niets meer te eten. In de wintermaanden sterven duizenden mensen van de kou en ondervoeding.

Nederland bevrijd

1945
Nederland bevrijd

Op 5 mei geeft het Duitse leger zich over en is Nederland bevrijd. 102.000 Nederlandse joden hebben de kampen niet overleefd. 5.200 joden komen terug.

Ellis wacht op Bernie

1945
Ellis wacht op Bernie

Ellis heeft de oorlog overleefd. Elke dinsdagmiddag wacht ze op Bernie op hun bankje aan het Belgischeplein in Scheveningen. Maar hij komt niet meer terug.

Duitsland

Bron: Historisch Nieuwsblad

Hitlerverering

Veel mensen in Duitsland zijn ontevreden na de Eerste Wereldoorlog . Hun land is arm en ze zijn werkloos. Ze geloven niet dat de politici de economische crisis kunnen oplossen. Dat verandert als Hitler in 1933 leider van de nieuwe regering wordt. Hij belooft werk voor iedereen en wil van Duitsland een groot en sterk land maken. Maar dan moeten wel alle partijen weg.

Alleen zijn partij is toegestaan, de Nationaal Socialistische Arbeiderspartij (NSDAP). Duitsland is geen democratie meer. Het is afgelopen met de vrijheid van meningsuiting. Toch zijn veel mensen tevreden over Hitler. Want hij laat wapenfabrieken bouwen en snelwegen aanleggen. Mensen hebben weer werk
en geld.

RASSENLEER EN ANTISEMITISME

Bron: Oorlogsaffiches NIOD 1933 - 1946

Affiche antisemitische film 1941 in Nederland

De nationaalsocialisten of nazi’s willen dat de Duitsers weer trots op hun land worden. Alle Duitssprekende mensen moeten in één groot Duits land wonen. Volgens de nazi’s kun je mensen verdelen in verschillende rassen. Sommige rassen zijn sterk en andere rassen zijn zwak. De nazi’s zeggen dat het Arische ras het sterkste ras is. Dit ras bestaat uit Übermenschen , die de baas moeten zijn over andere mensen. Ze hebben blond haar en blauwe ogen. Mensen die niet van het Arische ras afstammen zijn Untermenschen. Dat zijn bijvoorbeeld joden,homoseksuelen, gehandicapten, psychiatrische patiënten en zigeuners.

Het tegenovergestelde van de Ariërs zijn volgens de nazi’s de joden. Dat is het allerlaagste ras dat er bestaat. De joden zijn een bedreiging. Zij krijgen de schuld van de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis , die na 1929 alleen maar erger wordt. Op posters worden ze afgeschilderd als ratten en griezelige figuren. De Jodenhaat of het antisemitisme wordt steeds erger na 1933.

Kristallnacht

Kristallnacht

In 1935 voert Hitler de Neurenberger wetten  in. Volgens deze wetten hebben de joden geen burgerrechten meer. Ze mogen niet meer trouwen met een Duitser en kunnen zomaar ontslagen worden. De joden worden het slachtoffer van pesterijen en geweld. In 1938 vindt de Kristallnacht plaats. Joodse winkels worden leeggeroofd en synagogen in brand gestoken. Veel Joden worden mishandeld en vermoord.

JODENVERVOLGING IN NEDERLAND

Eerste borden september 1941

Eerste borden september 1941

Nadat Hitler in 1933 aan de macht is gekomen, vluchten veel Duitse joden over de grens. Ze gaan naar landen waar ze niet vervolgd worden. Als het Duitse leger in 1940 Nederland bezet, krijgen de Nederlandse joden ook met de nazi’s te maken. Ook hier worden ze vervolgd.

Joodse ambtenaren worden ontslagen. Joodse winkels en bedrijven worden afgepakt. Overal komen borden met ‘Verboden voor Joden’. De nazi’s bedenken een plan om alle joden in Europa te laten vernietigen. Vanaf de zomer van 1942 worden alle Europese joden naar de vernietigingskampen gebracht en vermoord.

ELLIS EN BERNIE

Ellis en Bernie in 1942

Ellis en Bernie in 1942

Ellis en Bernie zijn joods en wonen in Den Haag. Ze zijn verliefd en dromen van een toekomst met elkaar. Wanneer de deportaties naar de kampen op gang komen, moeten ze afscheid nemen en onderduiken. Ellis overleeft de oorlog dankzij hulp van verzetsmensen. Bernie wordt opgepakt en komt in vernietigingskamp Auschwitz terecht. Na de oorlog wacht Ellis op ‘hun’ bankje op haar grote liefde. Maar hij komt niet meer terug.

OPDRACHT: Maak een beeldverhaal over Ellis en Bernie


Je maakt zelf een beeldverhaal over Ellis en Bernie aan de hand van de plaatjes in het werkboekje. Knip ze eerst uit. Leg ze daarna in de goede volgorde. Schrijf in je eigen woorden erbij wat er gebeurd is.

Hiervoor heb je nodig: schaar, lijm, potlood/pen

Gebruik het werkblad in je werkboekje >

EB_Werkboekje_les1_500